Lectii gratis




Acum mai multi ani, am vazut un reportaj facut intr-una dintre tarile nordice (Finlanda sau Norvegia), unde ninsoarea este la ea acasa fiind aproape permanenta, drumurile erau "la negru ".
La intrebarea reporterului, care este secretul ca drumurile sunt la "negru", edilul a dat un raspuns  dezarmant.
A spus ca de cand se anunta ca va ninge, toate utilajele sunt pe pozitii si de la primii fulgi  intra in functiune. Acesta este secretul, a nu permite sa se astearna primul strat de zapada.
Pentru ca daca  a apucat sa se astearna primul strat, atunci batalia este pierduta, nimic nu mai poate razui tot stratul de zapada cu gheata si se depune in permanenta, alt si alt strat.
La noi daca incepe sa ninga noaptea, abia de dimineata cand zapada este si de  1-2 metri, se intra cu utilajele care se inzapezesc si ele la lucru si ati vazut de atatea ori cand, se intervine cu alte utilaje pentru deszapezirea lor.
Poate veti spune ca poate este costisitor, dar se merita. Stiti ce frumoase erau autostrazile, soselele si toate drumurile "la negru" printre muntii de zapada ?
De ce sa nu invatam ceva ce au experimentat altii cu deplin succes ?
Atat am retinut eu ca, nu se permite a se aseza primul strat de zapada, in rest dupa vointa  celor care detin finantele si actiunea (comanda). Se poate vedea pe internet pentru cei interesati, cum  se  rezolva cu inzapezirile in tarile nordice, unde ninge cel mai mult.
Sa auzim numai bine !

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

South Front ( se joaca la 2 capete)

Contele Cagliostro