Marghioala



Foto Doamna Marghioala Miclescu nascuta Beldiman.
Familia Miclescu, familie veche boierească din Moldova, este atestată printr-un ispisoc din 21 aprilie 1438 și apoi 1464, în care este menționat strămoșul ei, Stanciu Hotnogul, pârcălab de Hotin.
Blazonul familiei Miclescu este prezentat pe fundal verde de o cetate cu două turnuri și o poartă aurită deasupra căreia se află încrucișate o sabie și o cheie. Acest blazon amintește de cetatea Hotinului unde pe vremuri au fost castelani și unde legenda spune că un Miclescu a învins pe turci.

Pana in sec. XIX inclusiv numele de Marghioala si Marghiolita era  la mare cinste. Numai Vasile Alecsandri (1821-1990), a stricat bunul renume al acestui nume. Si asta pentru ca foarte tanar fiind, s-a indragostit de o vecina tanara ca si el, frumoasa, bogata si a inceput sa-i faca curte si chiar i-a avansat o cerere in casatorie. Dar ce sa vezi Marghioala alintata Marghiolita l-a refuzat scurt si definitiv? Atunci ofensat poetul nostru si diplomatul de mai tarziu, nu a suportat un asa de mare afront  si in piesele de teatru a inceput sa denigereze acest nume, atribuindu-l caricaturizat,la persoane batrane, grase, proaste. Daca nu facea  numele de tot rasul poate si acum mai aveam printre cele mai  atribuite nume Marghioala si Marghiolita (nume alintat de la Maria).
Vasile Alecsandri a iubit multe femei celebre ale timpului pentru ca, era un iubaret inascut, vesnic indragostit. Pana la aparitia lui Eminescu el era poetul national al romanilor(a scris versurile la Hora Unirii), membru fondator al Academiei Romane.
Eu am avut pe bunica mea (com.Stefan Cel Mare jud.Neamt (1855-1940), din partea tatalui meu, purtatoare a acestui nume Marghioala si eu cand mai dadeam peste acte vechi, unde ii era mentionat numele eram nemultumita.

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

South Front ( se joaca la 2 capete)

Contele Cagliostro