Maria Tanase (1913-1963)

 HAI IU, IU, IU, CA DISEARA RUPEM CUIUL…

Cum a ajuns Maria Tănase agent secret

 . Maria Tanase a fost aleasa sa reprezinte cantecul popular romanesc in America, in cadrul Expozitiei Internationale de la New York din anul 1939.

La aceasta expozitie a fost exclusa de la final din cauza unor vizitatori ai expozitiei care erau romani si au inteles versurile de la cantecul Hai iu, iu, iu  cu textul deochiat in  locul celui real. 

Hai iu, iu, iu, ca diseara rupem cuiul, etc. pe aceeasi versuri cu tendinte sexuale.. 

Când spui Maria Tănase, îţi vin în minte melodiile populare care au făcut-o celebră şi pe care ea le-a făcut nemuritoare. Vedeta lumii interbelice a avut însă o existenţă dublă: când părăsea scena, devenea agent de legătură, colaborând cu serviciile de spionaj ale aliaţilor împotriva Germaniei lui Hitler.

   S-a nascut la 25 septembrie 1913 în mahalaua Cărămidarilor din București, fiind  al treilea copil al Anei Munteanu, originară din comuna Cârța, județul Sibiu  și al lui  Ion Coandă Tănase, din satul oltenesc Mierea Birniciia .

A aparut prima data in public in 1921, la o serbare scolara. Si-a intrerupt studiile, fiind obligata sa munceasca pentru intretinerea familiei.

In 1934 a intrat prin concurs la Teatrul de vara “Carabus”, condus de celebrul Constantin Tanase.

La 15 ani s-a înscris la un concurs de Miss România, iar de acasă a plecat la nici 17 ani să se angajeze tot într-o zonă de mahala, casieriţă într-un birt, unde mai şi cânta, potrivit unui documentar difuzat de Realitatea TV şi preluat de adevărul.ro.

În acest birt e descoperită de primul ei protector, Sandu Eliad, cunoscut publicist şi regizor de teatru. El o introduce în cercurile literare şi intelectuale ale vremii, dar primul contact direct cu lumea artistică îl are în 1934, când e angajată la revista Cărăbuş.

E legată de cercuri de stânga, uneori chiar comuniste. Sandu Eliade (prezida asociaţia „Amicii URSS), Hary Brauner (era din anturajul lui Lucreţiu Pătrăşcanu) şi Titus Cristureanu (prieten apropiat al Generalului Emil Bodnăraş), sunt oameni pe care-i frecventează, oameni legaţi de reţelele comuniste din România, într-un fel sau altul.

„Începutul cochetăriilor Mariei Tănase cu serviciile de informaţii din lumea bună din Franţa, Marea Britanie, America, datează din 1937.



Comentarii

Postări populare de pe acest blog

South Front ( se joaca la 2 capete)

Contele Cagliostro