MARIRE SI DECADERE

MARIRE SI DECADERE. BAIAZID ZIS FULGERUL

Baiazid I, sultan al Imperiului Otoman (1354 – 1403)





Baiazid I, sultan al Imperiului Otoman
 Baiazid I, sultan al Imperiului Otoman
Baiazid I (ca 1354 – 1403; Bayezıt, poreclit Yıldırım, ‘fulgerul’ din cauza personalităţii puternice, dar şi datorită victoriilor şi rapidităţii de mişcare) a fost un sultan al Impereiul OtomanImperiului Otoman din 1389 până în 1402. A ajuns la tron după asasinarea tatălui său, Murad I şi imediat a ordonat ca fratele său mai mic Yakub să fie omorât pentru a preveni astfel o lovitură de stat. Baiazid I a fost primul sultan otoman care din sursele documentare occidentale este numit împărat.
În 1400, războinicul mongol Timur Lenk (Timur cel şchiop) a reuşit să convingă regatele locale, ce fuseseră cucerite de turci, să i se alăture în atacul împotriva lui Baiazid. În Bătălia de la Ankara, pe 20 iulie 1402, Baiazid a fost capturat de Timur. Există unele surse ale timpului care pretind că acesta ar fi fost ţinut în lanţuri într-o cuşcă drept trofeu. De asemenea, există multe poveşti ale captivităţii, inclusiv una care descrie cum Timur îl folosea ca scaun pentru piciore. Cu toate acestea, se crede că toate aceste mărturii sunt false, deoarece scriitori de la curtea lui Timur au afirmat că Baiazid a fost tratat bine şi că Timur i-a jelit moartea. De asemenea, propria istorie a lui Timur cu alţi conducători a demonstrat că s-a ţinut de cuvânt când mai târziu a afirmat că a încercat să-l reînscăuneze pe Baiazid pe tronul Imperiului Otoman. Un an mai târziu, Baiazid moare, unele surse afirmând că s-ar fi sinucis. (ASTEA SUNT SPECULATII ).
Uitandu-ma la spectacolul grotesc de la tv. aratand oameni mari cu suflete mici, care nu-si mai incap in piele de bucurie ca sunt alesii  PSD in continuare, mi-a venit in minte cazul Sultanului Baiazid zis Fulgerul,  mentionat si de Eminescu in Scrisoarea a 3-a.
La un semn deschisa-i calea si s-apropie de cort
Un batrân atat de simplu, dupa vorba, dupa port.
– Tu esti Mircea?
– Da-mparate!
– Am venit să mi te-nchini,
De nu, schimb a ta coroana intr-o ramura de spini.
– Orice gând ai imparate, si oricum vei fi sosit,
Cat suntem inca pe pace, eu iti zic: Bine-ai venit!
Daca a fost Sultan si a fost denumit FULGERUL, asta inseamna ca a fost numit asa pe drept, nu pe „pile”:)))
Sau ca in lupte nu era pazit, dar  asa este cand este sa se aleaga praful de orice  preventie.
In culmeA GLORIEI SULTANUL A FOST LUAT PRIZONIER de mongoli.
Si asa a ramas pana la moarte, purtat de TIMUR LENK intr-o cusca metalica de 1 m / 1 m cu el, in toate bataliile si aratat la toti ca pe un trofeu si cum il tine el pe Sultanul turcilor.
Dar acesti analfabeti functionali, nu  stiu de acest exemplu crunt asupra DESTINULUI unui om, indiferent cine este el. El este cineva in glorie si in decadere este un NIMIC, parasit de toti.
Ma gandeam ca turcii puteau intr-un raid sa-l salveze de la mongoli pe Sultanul Baiazid, dar fiind deja cazut,  NU S-AU MAI OBOSIT SA-L RECUPEREZE.
Nu este singurul exemplu dar, aceasta mi-a venit acum in minte pentru ca este vorba de un Sultan al turcilor, in plina glorie zeificat in viata prin cuvantul FULGERUL.
Cel mai apropiat exemplu pentru PSD este  Mustata rara care, a ajuns un Nimeni  dupa ce a fost strigat asa de un necunoscut. Premonitie!
Noi inca nu am ajuns, sa le luam scaunelul de sub picioare :)))

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

South Front ( se joaca la 2 capete)

Contele Cagliostro